5 hozzávaló, hogy Téged is Szabó Jucus mennyei desszertje várjon haza a munkából
sponsored links
Még nem volt vendégposzt eddig az oldalamon, de Gyõri Ildikó, a LifeGarden alapítójának, írása és képei annyira meghatottak, hogy meg kell osztanom Veletek! Ezekért a sorokért és képekért érdemes dolgozni! Fogadjátok sok szeretettel Ildi írását!
Jucussal nyár elején találkoztunk egy tanulással töltött hétvégén. Mindenki más témát tökéletesített a képzés során, de néhány közös vonás fellelhetõ volt a csapatban: a kíváncsiság, a kemény, kitartó munka és a vágy, hogy valami jót alkossunk.
Mindig nagy tisztelõje voltam az alkotó embereknek, így hazafelé már az autóban velem tartott Jucus 5 Hozzávalós reggelik címû könyve is. Nem, nem azért, mert megveszek a fõzésért, hanem azért, mert inspiráló példa számomra, ahogy megteremtette, és megosztja velünk az 5 hozzávaló világát. Tetszett, hogy az étel egyszerûen is lehet jó. Valami hasonlóban hiszek pszichológusként, a magam területén: az élet egyszerûen is lehet jó. Csupán 5 hozzávaló, és menni fog.
A könyvet átfutottam egy reggeli kávé mellett, és kitettem a cipõs szekrény tetejére, ahol az élet kiváló pillanatainak emlékeit gyûjtjük Olivérrel, a kisfiammal. Jó volt rá nézni, mert mindig emlékeztetett arra a szuper hétvégére és a sok, egymást támogató ötletre, gondolatra, az õszintén kíváncsi emberekre, akikkel ott megismerkedtem.
Teltek a hónapok, és a könyv ott porosodott a szekrényen.
Az augusztusi õrült hõségben egy ügyfél találkozóról hazafelé tartva hívtam Olivért, hogy nem sokáig lesz már egyedül. Válasz helyett közölte, hogy õ most éppen desszertet készít, és hazafelé menjek be zabpehelyért, mert felforgatta érte a konyhát, de nem talált sehol.
A hívást még 5 másik követte, távirányításban kitúrta a megfelelõ méretû edényt, megtanulta használni a 6 késes darálót, és kiszámolta, hogy hány egész dió teszi ki a szükséges mennyiséget, valamint végigkóstolta nagynéném tavalyi lekvártermésének legjavát.
Mire hazaértem, Jucus könyve a pulton hevert, a szilárd halmazállapotú hozzávalók már össze voltak keverve, a lekvár hozzáadására azért az áldásomat kellett adni.
A többit a képeken látjátok ? hõsiesen megálltam, hogy csak fotóztam az élményt, és nem azonnal hívtam Jucust, hanem megvártam, míg a mûvek elkészülnek, és elfogynak. A finom kicsi ujjak minõségi gombócokat gyúrtak, szigorúan azonos méretben és formában.
Betettük a mélyhûtõbe néhány percre, majd 2-3 napig csipegettük az isteni desszertet. Tettem mindezt könnyekig meghatódva.
Mi az az 5 hozzávaló, amit a gyereknevelés során használj, hogy Téged is ilyen desszerttel fogadjon a 11 éves fiad?
1. Hagyd elöl Szabo Jucus 5 hozzávalós reggelik cimû könyvet.
2. Vond be, kezeld egyenlõ partnerként már az elsõ években a konyhai alkotásba, akkor, amikor akar, és abba, amibe kéri! Legyél kíváncsi az ötleteire, ízkombinációira, még akkor is, ha Neked idegenen hangzik.
3. Adj teret neki, hagyd alkotni, várd meg, még akkor is, ha nagyobb káoszt kell eltakarítani utána (Te is így kezdeted valaha, csak ma már nem merik mondani?)!
4. Adj neki idõt, várd meg, ne siettesd, ne nyúlj közbe, hogy jaj, erre most nincs idõ, majd anya gyorsan megcsinálja!
5. Az elfogyasztott falatok után Öleld meg, és mondd el neki, milyen büszke vagy rá ? és meséld el, hogy Õ is büszke lehet magára!